Sapore e amore kookboek
Uniek kookboek!
Bestel nu
Recente Recepten
Auberginebootjes
Auberginebootjes
Keskek
Keskek
Flija, Kosovaars gerecht
Flija, Kosovaars gerecht
Oekraïnse Borsjt
Oekraïnse Borsjt
logo Sapore e amore
  • Home
  • Recepten
  • Meet The Nonna's
  • Kookboek
  • Contact
logo Sapore e amore
Deelnemen?
  • Home
  • Recepten
  • Meet The Nonna's
  • Kookboek
  • Contact

Flija, Kosovaars gerecht

Vimeo Thumbnail
Flija is een gerecht bereid met een saç, dat is een speciale grote pan met verwarmde deksel), een specialiteit die overal in Kosovo wordt klaar gemaakt

Ingrediënten

  • 4 kg bloem
  • 800 gram boter
  • 6 dl room of dikke yoghurt
  • Zout en water

Bereiding

  1. Giet water en zout in een kom van 5 – 6 liter en voeg de gezeefde bloem toe, meng het tot een deeg dunner dan dat van pannenkoeken.

  2. Giet het deeg in een hete en ingevette pan in reepjes, strookjes vanaf de rand van de pan naar het midden van de pan. Er blijft dus telkens een spatie tussen het gietsel

  3. Het bakken gebeurd door een sterk verhitte deksel die de bovenzijde van het gerecht telkens verwarmd.

  4. Zodra het deeg gele en bruine vlekken krijgt wordt het besprenkeld met maza, dat is room of yoghurt. Dit mag ook een vetstof zijn of een combinatie van room, yoghurt, boter.

  5. Op dezelfde manier wordt opnieuw een laag deeg in de pan gegoten maar telkens tussen de stroken degen van de vorige keer.

  6. Het wordt gebakken doordat het opnieuw bedekt wordt met de hete deksel.

  7. Zodra het geheel gebakken is wordt het oppervlakte goed ingevet en wordt de pan in de oven geplaatst om finaal alles nog opnieuw 15 -20 minuten op te warmen.

  8. Serveer met kaas, yughurt, of gepekelde groenten, … of zoetigheid zoals honing. Smakelijk.

Bekijk ook deze andere recepten:

Italiaanse honingkoeken

Italiaanse honingkoeken

Claudio groeide op nabij Napels en leerde daar koeken bakken met amandelen en honing. Hij geeft zijn recept door aan zijn twee kleinzonen.
Melanzane alla Parmigiana en Polpette di melanzane

Melanzane alla Parmigiana en Polpette di melanzane

Oma Gracialla kookt met haar kleindochters Anisa en Emani
Oekraïnse koteletten

Oekraïnse koteletten

In Oekraïne noemt men hamburgers blijkbaar koteletten. Ze zijn dan ook heel gezond want zitten boordevol groenten.
Volg ons op Instagram
  • Home
  • Recepten
  • Meet The Nonna's
  • Kookboek
  • Contact
© Alle rechten voorbehouden 2025 - Privacyverklaring