Flija is een gerecht bereid met een saç, dat is een speciale grote pan met verwarmde deksel), een specialiteit die overal in Kosovo wordt klaar gemaakt
Ingrediënten
4 kg bloem
800 gram boter
6 dl room of dikke yoghurt
Zout en water
Bereiding
Giet water en zout in een kom van 5 – 6 liter en voeg de gezeefde bloem toe, meng het tot een deeg dunner dan dat van pannenkoeken.
Giet het deeg in een hete en ingevette pan in reepjes, strookjes vanaf de rand van de pan naar het midden van de pan. Er blijft dus telkens een spatie tussen het gietsel
Het bakken gebeurd door een sterk verhitte deksel die de bovenzijde van het gerecht telkens verwarmd.
Zodra het deeg gele en bruine vlekken krijgt wordt het besprenkeld met maza, dat is room of yoghurt. Dit mag ook een vetstof zijn of een combinatie van room, yoghurt, boter.
Op dezelfde manier wordt opnieuw een laag deeg in de pan gegoten maar telkens tussen de stroken degen van de vorige keer.
Het wordt gebakken doordat het opnieuw bedekt wordt met de hete deksel.
Zodra het geheel gebakken is wordt het oppervlakte goed ingevet en wordt de pan in de oven geplaatst om finaal alles nog opnieuw 15 -20 minuten op te warmen.
Serveer met kaas, yughurt, of gepekelde groenten, … of zoetigheid zoals honing. Smakelijk.